Gepost op

Wat zijn goede zonnepanelen?

Het wordt mij vaak gevraagd. Mijn eerste reactie is dan vaak “hoe kan ik dat jou nou uitleggen”. Dat zeg ik niet, natuurlijk, het blijft een legitieme vraag.
Wel moet je een aantal dingen weten om er achter te komen wat een goed paneel is. Op het eerste gezicht zien ze er allemaal hetzelfde uit. Blauw of zwart. Het eerste dat je moet weten is dat bij zonnepanelen de kwaliteitscontrole het allerbelangrijkste is. Er kan zoveel fout gaan, dat niet met het blote oog te zien is. Alleen met rigoureuze controles zijn die te ontdekken. En die controles kosten geld. Evenals de certificaten, waar elk type paneel er een aantal van heeft.

Het productieproces

In vogelvlucht. Cellen worden gemaakt van blokken zeer zuiver silicium. Die blokken worden eerst in staven gesneden en die staven weer in plakjes. Tijdens het stollen van het metaal vind er een concentratie plaats van de weinige vervuiling die er nog is. Ruwweg weet men waar dat plaats vind. De vervuiling concentreert zich op de plaatsen die het laatst afkoelen. Je moet dus geen plakken hebben van die plekken. Dat zijn geen A-klasse cellen, maar B- C-, of zelfs D-klasse cellen. Aan de buitenkant is dat verschil niet te zien. Hier wordt in de praktijk wel eens mee gesjoemeld. A-klasse cellen zijn slecht te koop op de wereldmarkt. De goede paneelfabrikanten maken ze dus zelf, hebben dus (dure) eigen smelterijen.

Eerst over de certificaten

Er zijn te veel certificaten om ze allemaal te noemen. Ik hou het daarom algemeen. Ook komt het voor dat panelen ter certificering aangeboden worden, die niet de panelen zijn die (later) in productie genomen worden. Hier is geen kruit tegen gewassen. PID en Salt Mist zijn nuttige testen. Salt Mist zeker voor de kuststreken en PID voor de grotere installaties. Voor boerderijen moet een paneel ook tegen ammoniak kunnen (ammonia test). Wij consumenten kunnen eigenlijk niets controleren. Gelukkig zijn er verzekeringsmaatschappijen die grote PV-installaties in verzekering nemen. Die nemen geen risico’s en checken de fabrikanten jaarlijks. Kijk bv op www.solarif.nl. Die publiceren een lijst met panelen die zij in verzekering willen nemen. Niet direct een certificaat, maar wel een houvast (als zij het aandurven…). Onze panelen van DMEGC en Luxor staan op de solarif-lijst. Verder zijn er natuurlijk fabrikanten die zo onder het publiek bekend zijn dat ze hun naam niet te grabbel kunnen gooien, zoals LG. LG maakt uitsluitend de hoogste kwaliteit panelen. Zijn echter ook een stuk hoger in prijs.

Kwaliteitscontroles

Kwaliteitscontroles vinden plaats in diverse stadia van het productieproces. Deels om te voorkomen dat een defect onderdeel verwerkt wordt in een paneel, dat uiteindelijk afgekeurd wordt. Zo worden alle cellen ook gesorteerd op output. Zo krijg je een range van panelen met verschillende vermogens, bv 260 tot 285 Wp. Allemaal gemaakt van dezelfde staaf silicium. Bij alle productieprocessen waar toeval een rol speelt, zoals hier de kristallisatie van metalen, is doorlopende controle de enige methode om kwaliteit te kunnen garanderen. Een zonnepaneel is dus zo goed als de kwaliteitscontroles. In sommige fabrieken gebeurt dat beter dan in andere.

De EL test

Hier hoor je weinig van, van de Elektro Luminescentie test. Een zeer nuttige test. Men zet een paneel onder stroom en het gaat licht uitstralen. Dan maak je een foto. op die foto zie je het binnenste van een paneel. Aan een goed paneel zie je niet zoveel. Het licht gelijkmatig op. Zijn er imperfecties in de kristalstructuur van het materiaal, of haarscheurtjes, of anders dan komt dat genadeloos aan het licht. Die haarscheurtjes zijn niet te zien met het blote oog. Zelfs in vermogenstesten doen ze vaak niet onder voor goede panelen. Echter, zo’n paneel moet een aantal jaren mee en dan tonen zich de verschillen in output.

Op de rechter foto zie je gebroken cellen en cellen met haarscheuren. De verticale strepen zijn gewoon de bush bars. Bij een slechte fabrikant zou zo’n paneel niet mee kunnen komen in de hoogste klasse, maar wellicht nog net in een lagere vermogensklasse.

Ik ken één fabrikant die op verzoek, van ieder paneel de EL-foto en de flash test (vermogens test) opstuurt. Laat dat nou ons top-paneel DMEGC zijn. Pure klasse! Geen wonder ook dat een paneel dat zo wordt gecontroleerd en waar men zo open over is, iets meer kost.

Visuele aspecten

Soms kan je met het blote oog ook iets vinden. Een vreemd voorwerp tussen de cel en het glas, bv. een haartje of kloddertjes soldeer. Dat mag niet voorkomen en is een teken van slechte productieomstandigheden. Het zelfde geld voor slecht uitgelijnde cellen. Zó simpel te voorkomen, maar als men zelfs dat er niet voor over heeft, zou dan de rest wel goed zijn? Ook krasjes op het glas mogen niet voorkomen. Ze geven schaduw op de cellen en dat is funest voor de prestatie. Als de anti-reflectielaag door een kras kapot is kan die door verwering aangetast worden en steeds minder gaan presteren. Ook kan het voorkomen dat er stukjes van de cellen af zijn (chips), dat is ook te zien en is niet goed.

Restpartijen

Restpartijen kunnen interessant zijn wat prijs betreft. Voor grote projecten worden containers vol panelen aangevoerd. De financier van het project eist vaak controle voordat ze gemonteerd worden. Tijdens zo’n controle kunnen er panelen uitvallen. Als die weer op de markt komen heb je als koper een probleem. Er is niets aan te zien. Verwacht je niet veel van een paneel en kan je het gemankeerde paneel voor die prijs goed gebruiken, OK. Wij beginnen er niet aan.

Ook zijn er soms partijen te koop die te oud zijn om mee te komen. De vermogens van panelen stijgen ieder jaar. Op een gegeven moment is een paneel onverkoopbaar. Voorbeeld; een goed paneel van zeg 250 Wp. Voldoet aan alle keuringen en toch onverkoopbaar in een wereld waar het “lichtste” paneel 265 Wp is. Voor off-grid toepassingen hoeft dat echter weer geen bezwaar te zijn. Het blijft lastig deze panelen van restpartijen te onderscheiden. Ook deze panelen hebben wij niet, maar dat is geen principekwestie.

En dan garantie

Garanties bij zonnepanelen zijn eigenlijk ongehoord! Hoe lang denk je dat de garantietermijn is van een pacemaker? Zeven tot 10 jaar! Op een zonnepaneel al snel 20 jaar vermogensgarantie. De vraag is natuurlijk of de fabrikant dan nog bestaat. Verder staan in de garantievoorwaarden clausules die het erg makkelijk maken voor de fabrikant om er onderuit te komen. Ik koop ze in bij de betere groothandels. Die nemen ook de garantie voor hun rekening. Heb je niets met de fabrikant te maken. En toch is het een drama als het voorkomt. Het vermoedelijk kapotte paneel zal terug moeten naar de leverancier. Dit betekent dat het eraf moet… Etc, etc. Wij zullen doen voor u wat we kunnen, maar we kunnen het risico niet geheel overnemen. En gevolgschade is sowieso uitgesloten van garantie. In een off-grid situatie ben je wel van dag tot dag afhankelijk van je installatie. Kortom, de beste garantie is eigenlijk gewoon goede panelen kopen en die kunnen best iets duurder zijn. Wat is een paar tientjes over de jaren?

Slotwoord

Laat u niet bang maken. Panelen die in Nederland verkocht worden zijn diverse keren getest en goed bevonden. Als er issues zijn met een paneel dan is het vaak transportschade en die is te zien bij levering. Andere problemen (bv micro cracks) die vaak pas na jaren aan het licht komen, of niet opgemerkt worden, kan men voorkomen door gewoon goede panelen te kopen. Ieder paneel gaat na verloop van tijd iets minder produceren. Dat is inherent aan de techniek die toegepast wordt. Een goed uitgelegde installatie heeft altijd enige reserve capaciteit om dat op te vangen. Corrosie en andere weersgerelateerde zaken  zijn lastiger. Let op de juiste certificaten, vooral in kustgebieden is de zoutneveltest belangrijk.