Gepost op

Veiligheid bij 12-24 Volt installaties

Veiligheid Off Grid Centre Holland
Hoofdzekering
Veiligheid Off Grid Centre Holland
Zekeringautomaat / hoofdschakelaar

Veiligheid bij 12-24 Volt installaties

Veiligheid is een onderbelicht aspect van menig installatie. Bij 230 Volt weet men dat dat dodelijk kan zijn en past men op. Gelijkstroom-installaties werken over het algemeen met spanningen van 12-24 Volt. Dat is zelden dodelijk, maar er zijn meer gevaren. Het betekend namelijk ook dat de stroomsterktes kleiner zijn. Te klein om, zelfs bij kortsluiting, een stop te laten springen. Als men al een zekering in de installatie opgenomen heeft! Het gevolg: de kortsluiting blijft voortbestaan met brand als mogelijk gevolg.

De accu

Om een idee te geven met wat voor installatie wij te doen hebben, beginnen we bij de accu. Een kleine accu (100 Ah) heeft ongeveer evenveel energie opgeslagen als een brommermotor levert, wanneer die een uur lang vol gas geeft. Tja, dat kan wat veroorzaken als het fout gaat. Voor de veiligheid is een hoofdzekering, direct bij de accu, daarom een noodzaak. Behalve, wanneer de stroomgebruikers via de laadregelaar van de accu aangesloten zijn. De laadregelaar heeft een zekering, of een andere veiligheid om te voorkomen dat het amperage boven een bepaald niveau uitgaat. Meestal is dat 10-20 Ampere. Voor de uitgebreidere installaties is 20 A echter te weinig en sluit men de gebruikers direct aan op de accu. In die situatie is een juist gekozen hoofdzekering een absolute noodzaak.

Verdeling van stroom naar de gebruikers

Veiligheid
Verdeelkast met 4 zekeringen

In de meeste situaties zijn er meerdere gebruikers aangesloten op de accu. Een aantal lampen, de tuinpomp, de drinkwaterpomp, de TV, etc. Idealiter wordt elke gebruiker apart afgezekerd. Het belang hiervan zal ik uitleggen, maar is wel een beetje technisch. Stel u heeft een kleine installatie met een beperkt aantal gebruikers en één kleine hoofdzekering van 50 A. De meeste draadsoorten die ik in de praktijk tegenkom zijn  0,75 mm2 (te koop bij de bouwmarkt). Indien u kortsluiting krijgt in zo’n  snoer van 10 m lengte (niet zo heel lang) dan blijft de stop gewoon in tact. De kortsluiting zal voortduren. Als men dan weet dat men vuur kan maken met een gewone batterij (1,5 Volt) en wat staalwol begrijpt men dat er zomaar brand kan ontstaan!

Uitleg: een draad van 10 m lengte en een doorsnede van 0,75 mm2 heeft een weerstand van 0,45 Ohm. Bij 12 Volt geeft dat een kortsluitstroom van 26 A. De 50 A stop doet daar niets mee. Gebruikt u de dikkere draad van 1 mm2 dan is de kortsluitstroom 32 A. Ook dan gebeurt er niets en de kortsluiting blijft voortbestaan.

Met alleen een hoofdzekering zijn we er dus niet. Voor de veiligheid hebben we een verdeelkast nodig met zekeringen, of zwevende zekeringen, of een combinatie daarvan. Iedere gebruiker moet apart afgezekerd worden en al deze zekeringen moeten passen bij de gebruiker. Daarom zitten er in een auto zoveel zekeringen. Het is een situatie die wij in de praktijk niet altijd aantreffen. Soms zijn er ronduit onveilige installaties, die wij zouden afkeuren.

Veiligheid
Zwevende zekering

Muizen
Muizen en ratten lijken wel niets liever te doen dan knagen aan bedrading. Veel branden in stallen worden toegeschreven aan knaagdieren. Om te voorkomen dat ze bij de draden kunnen, moeten de draden voor de veiligheid in stevige PVC buis gelegd worden. Laag bij de grond ook in de bochten. Dat extra installatiewerk wordt vaak vergeten. Ook begint een installatie vaak klein en wordt daarna uitgebreid. De veiligheidszaken worden dan wel eens “voor later” neergezet. Maar weinig is zo permanent als tijdelijk.

Bij het weer op orde brengen van installaties vervangen wij ook regelmatig de draden zelf. Bij de bouwmarkt zijn geen dikke draden te koop en gebruikt men dus de dunnere soorten. Bij grotere gebruikers en langere leidingen treedt daarbij veel verlies op. Na de aanpassing is de pomp opeens een stuk sterker en brand de verlichting feller. Dat zegt genoeg over hoe het ervoor was…

Voor uw veiligheid: neem contact op met ons!