Accessoires en beveiligingen

Alleen het opwekken en opslaan van stroom is niet het doel. Het van de bron (de accu) distribueren van stroom naar de gebruikers (beveiliging) is een vak apart. Net als het selecteren van die gebruikers. Op basis van onze kennis en ervaring hebben wij voor u een lijst van accessoires en beveiligingen gemaakt. Die maken de zonnestroom-installatie compleet en geven u, als gebruiker, het maximale voordeel van uw investering.

Off Grid koelkast A+++

accessoires
Off Grid koelkast. 120 liter, met vriesvak

Het energieverbruik van koelkasten is aanzienlijk. Label A+ klinkt zuinig, maar is momenteel de meest onzuinige die te koop is. Het verschil met A+++ is al snel een factor twee.

Speciaal als men zelf de energie op moet wekken is het slimmer om een zuiniger apparaat te kopen dan om extra panelen en accu’s te installeren. Veel mensen vragen mij dan waarom ik een koelkast met vriesvak gekozen heb. Luxe, pure luxe. Mijn vrouw drinkt graag iets met een klontje ijs en wie graag de (klein-)kinderen op zijn buitenverblijf heeft weet hoe blij ze kunnen zijn met een ijsje. Daarom dus.

Onze koelkast is zeer zuinig en één van de weinige met vriesvak én A+++ label.

Door mijn ogen gezien verbruikt deze koelkast ongeveer de helft van de opbrengst van een groot zonnepaneel.

Klik op hier voor de specificaties.

Hoofdschakelaars / zekeringen

accessoires
Verdeelkast met zekeringen
accessoires
Hoofdschakelaar – zekeringautomaat
accessoires
Hoofdzekering

 

 

 

 

 

 

 

Onmisbaar in iedere situatie, zekeringen. Vaak wordt alleen maar gekeken of de installatie werkt. Weest echter voorbereid op de momenten dat er iets gebeurt dat niemand voorzien heeft. Een accu kan veel vermogen leveren bij een kortsluiting, genoeg om brand te veroorzaken. Met de juiste voorzieningen slaapt u rustig.

Alleen een (grote) hoofdzekering geeft niet altijd een goede bescherming. Indien er meerdere stroomverbruikers zijn moeten die apart afgezekerd zijn. Met de lage spanningen waarmee gewerkt wordt (vaak 12 en 24 Volt) kan een niet juist gekozen zekering bij kortsluiting toch niet doorslaan. Naast de hoofdzekering zijn daarom zekeringen per gebruiker nodig. Soms kan dat ook met zogenaamde “zwevende zekeringen” opgelost worden.

Met enige regelmaat worden wij gevraagd bestaande installaties na te lopen of ze juist afgezekerd zijn. Zelden is dat het geval!

Montagesystemen voor kleine panelen

accessoires
Montagesysteem kleine panelen

Voor verschillende situaties hebben wij verschillende montagesystemen voor de panelen. De grotere panelen (>250 Wp) leggen wij meestal op rails, die met stokschroeven op de dakconstructie bevestigd worden. Zeker als er meerdere panelen naast elkaar liggen.

Voor de kleinere panelen zijn er prijs-gunstigere alternatieven. Wel is het belangrijk dat de bevestiging zeker is. Veel systemen op de markt voor kleine panelen hebben slechts één schroef per bevestigingspunt. Je zal maar in een slecht stukje hout schroeven! Gelukkig heeft ons systeem twee schroeven per bevestigingspunt op het dak. Met RVS schroeven. Als wij de montage doen kitten we alles af, om lekkage te voorkomen.

Verlichting

accessoires
Lamp 12V 3W E27

Kleine zonnestroom-installaties worden vaak alleen aangelegd om te voorzien in verlichting.

Wij kunnen klanten van dienst zijn met diverse lampen. Het eenvoudigst is vaak een standaard armatuur, met daarin een aangepaste lamp. Bijvoorbeeld die op de foto. Past in een gewone fitting en levert meer licht dan u zou denken.

Deze lampen leveren wij uitsluitend in combinatie met een zonnestroom-installatie.

 

Waterpompen

accessoires
Waterpomp, simpel en betrouwbaar

Bij tuinhuisjes hoort vaak een tuin. En een tuin heeft water nodig. Wij hebben een simpele waterpomp geselecteerd. Niks high tech, gewoon een simpele pomp. Waarom? Hij blijft het doen! Dit is een centrifugaalpomp (waaierpomp). Inherent redelijk ongevoelig voor vervuiling. Hoge druk levert hij niet, maar voor gebruik in de tuin geeft hij ruim voldoende water. Ik gebruik hem zelf ook. Hij is met zijn 30 Watt sterker dan een caravan-pomp en zeker niet duurder. Geschikt voor 1/2 en 3/4 inch (standaard) slang. Kan goed gebruikt worden in combinatie met een regelbare spuitkop.

Een goed filter is onontbeerlijk tegen waterplanten en alg. Die kunnen de pomp verstoppen.

Belangrijk te weten voor een lange levensduur van deze pompen: ze kunnen niet drooglopen en niet langere tijd aanstaan met een afgeknepen slang.

Als u ze verder niet langer dan een half uur per uur gebruikt, gaan ze nog lang mee ook.

 

 

 

Pompschakelaar

accessoiers
Pompschakelunit 12V

Speciaal voor onze pompen hebben wij een schakelunit ontworpen. Met één oogopslag ziet u dat de pomp aanstaat, of niet. De ingebouwde LED laat dat duidelijk zien. Verder is een zekering en (voor de technici onder ons) een vrijloopdiode ingebouwd.